Terugblik op de gezondheidstour

Op dinsdag 27 en woensdag 28 juni 2023 heeft Antea Group in Zurich en Cornwerd de gezondheidstour georganiseerd! Tijdens de tour haalden we informatie op over de ervaren hinder en gezondheid van omwonenden. Zo kan Antea Group de klachten en meldingen die via de Gezondheidsmonitor binnenkomen verifiëren. De gezondheidstour bestond uit twee onderdelen: de gezondheidswandeling en het bijpraatmoment. 

Gezondheidswandeling
Tijdens de gezondheidswandelingen is met omwonenden van het windpark gesproken over hun (ervaren) hinder en gezondheid in relatie tot de windmolens. We liepen een route die langs de windmolens kwam, zodat we samen konden horen en zien wat omwonenden ervaren. Bijvoorbeeld bij welke windrichting de molens meer geluid lijken te maken of wat voor effect de windmolens hebben op het dagelijkse leven. De sfeer tijdens de wandelingen was open, aanwezigen vonden het fijn om ervaringen, meningen en gedachtes met elkaar te delen en zagen herkenning. We hebben mooie ideeën opgehaald om de Gezondheidsmonitor te verbeteren en het maken van een melding eenvoudiger te maken. Zo gaven deelnemers aan dat de vragenlijst voor een melding te uitgebreid is.

Bijpraatmoment
Tijdens de bijpraatmomenten in de dorpshuizen konden bewoners met verschillende partijen in gesprek om vragen te stellen en kennis te delen. De aanwezige partijen waren Antea Group (Gezondheidsmonitor), eigenaren van het windpark en de partij die geluidsmetingen heeft uitgevoerd (Arcadis). Elke partij had een korte presentatie voorbereid over hun onderwerp. Daarna was de gelegenheid om vragen te stellen.

De aanwezigen kijken positief terug op deze avonden. De sfeer was open en we hebben veel informatie opgehaald en gedeeld. Bepaalde zaken, zoals de website en communicatie van de Gezondheidsmonitor, zijn aangepast na de opmerkingen van deze avond.