Vattenfall en Gooyum-Houw BV geven groen licht voor bouw van Nij Hiddum-Houw

Vattenfall en Gooyum-Houw BV. starten de bouw van Windpark Nij Hiddum-Houw. Zestien windmolens die nu in het gebied staan worden vervangen door negen krachtiger exemplaren. Met het project is een investering gemoeid van 60 miljoen euro.

Grootste deel van het park wordt van de omgeving
Het park van negen turbines wordt gezamenlijk ontwikkeld. Vattenfall wordt eigenaar van vier van de negen windmolens. Gooyum Houw BV, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving bezitten de overige vijf. Daarmee komt de meerderheid van het park in lokaal eigendom.

Er zijn verschillende profijtregelingen afgesproken om de omgeving mee te laten profiteren van het windpark. Zo is er een omwonendenregeling voor bewoners in de nabijheid van de turbines, waaronder alle inwoners van Cornwerd, én een dorpsregeling voor Wons en Zurich. Daarnaast zijn er verschillende participatiemogelijkheden om mee te investeren in het park.

Judith Jehee, project manager van Vattenfall: “Vattenfall wil fossielvrij leven binnen een generatie mogelijk maken, maar dat doen we natuurlijk niet alleen. De afgelopen jaren hebben we nauw samengewerkt met de bewoners van het gebied en de provincie om het windpark te ontwikkelen. Alleen samen maken we van dit project een succes en daar blijven wij ons tijdens de bouw én de exploitatie voor inzetten”

Sjoerd Mensonides, bestuurslid van Gooyum Houw BV: “Het is een intensief traject geweest om samen met de omgeving te komen tot een pakket afspraken waarmee we zo goed mogelijk rekening houden met elkaars wensen. Er ligt volgens ons een mooi en breed palet aan afspraken en we kijken uit naar de volgende fase waarin alle plannen worden omgezet in realiteit.”

Aannemer en leverancier bekend
Inmiddels zijn ook contracten getekend voor de aanleg, levering en bouw van de windmolens. De combinatie Jansma Drachten BV – M. Westra BV uit respectievelijk Drachten en Franeker voeren de civiele werkzaamheden uit, zoals het aanleggen van wegen, kraanopstelplaatsen en parkbekabeling van het windpark.

Windmolenfabrikant Enercon levert en installeert de negen turbines, inclusief de fundaties. Het gekozen model, de E136 EP5, heeft een vermogen van 4,65 MW per stuk en een tiphoogte van 177 meter. Opvallend detail: deze windmolen werd ontworpen in Nederland.

Start bouw
De eerste werkzaamheden zullen al in December beginnen. Het gaat om voorbereidingen voor de kraanopstelplaatsen, de plekken waar straks de hijskranen moeten komen te staan. In de tweede helft van 2022 wordt de eerste groene elektriciteit verwacht. Met een opgesteld vermogen van bijna 42MW produceren de negen windmolens straks 160.000 MWh per jaar. De stroom is beschikbaar voor mens en bedrijf, maar de productie komt overeen met de hoeveelheid stroom die 46-duizend huishoudens jaarlijks verbruiken.

Over de windmolens:
Ashoogte: 109 meter
Rotordiameter: 136 meter
Tiphoogte: 177 meter
Vermogen: 4,65 MW