Windpark Nij Hiddum-Houw levert eerste groene stroom

Windpark Nij Hiddum-Houw, op de kop van de Afsluitdijk in de gemeente Súdwest-Fryslân, heeft voor het eerst groene stroom geproduceerd. De eerste van de negen turbines is gereed en zal de komende periode worden getest. De stroom die tijdens deze fase wordt opgewekt komt direct al op het elektriciteitsnet terecht.  

Afgelopen mei stond de eerste 4,65 MW turbine overeind. De afgelopen periode werd deze voorzien van de benodigde kabels en besturingssystemen. Als de turbines gereed zijn worden ze uitvoerig getest. De windmolens produceren dan al energie, maar nog niet op volle capaciteit. Tijdens de testfase wordt langzaam opgeschaald naar volledige productie. De groene stroom die de windmolens tijdens het proefdraaien opwekken, wordt direct aan het elektriciteitsnet geleverd. Daarmee is de eerste duurzaam geproduceerde stroom van dit nieuwe windpark een feit.

Projectleider Willem van Dongen over deze mijlpaal: “Dit is een belangrijk moment voor het project en voor ons als energiebedrijf dat een fossielvrij leven mogelijk wil maken. Hier doen we het uiteindelijk voor: de jarenlange voorbereiding, het is allemaal bedoeld om duurzame stroom te kunnen produceren. De komende weken gaan we verder met de opbouw en de installatie van de overige windmolens en we verwachten dat alle negen windmolens aan het eind van dit jaar volledig operationeel zijn.”

Over Windpark Nij Hiddum-Houw
Bij Windpark Nij Hiddum-Houw worden zestien oude windmolens vervangen door negen krachtigere exemplaren. Vier van de negen windmolens zijn voor Vattenfall, de overige vijf voor Gooyum-Houw BV, een samenwerkingsverband van 45 particulieren en bedrijven uit de omgeving. Daarmee komt de meerderheid van het park in lokaal eigendom. Met een opgesteld vermogen van bijna 42 MW produceren de negen Enercon windmolens straks 160.000 MWh per jaar. De stroom is beschikbaar voor mens en bedrijf, maar de productie komt overeen met de hoeveelheid stroom die 46.000 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Over de windmolens
Ashoogte: 109 meter
Rotordiameter: 136 meter
Tiphoogte: 177 meter
Vermogen: 4,65 MW