Over het windpark

De groene stroom die Windpark Nij Hiddum-Houw straks opwekt is bestemd voor huishoudens en bedrijven. De productie komt overeen met de hoeveelheid stroom die 46.000 huishoudens jaarlijks gebruiken. Vijf windmolens worden eigendom van Windpark Gooyum-Houw B.V. en de overige vier komen in beheer van Gemeente Súdwest-Fryslân en Wetterskip Fryslân.

Windpark Nij Hiddum-Houw in het kort:

  • 9 windmolens
  • 42 MW opgesteld vermogen
  • 2020: start bouw
  • 2022: eerste stroom
  • 177 meter tiphoogte

Locatie

Windpark Nij Hiddum-Houw is gelegen bij de kop van de Afsluitdijk in de gemeente Súdwest-Fryslân. Op de rode stippen stonden de oude windturbines. De groene stippen zijn de nieuwe turbines.

Windmolens

Het oude Windpark Hiddum-Houw bestond uit tien windmolens. De drie molens van Brouwer Windturbines B.V. en de zeven van Vattenfall zijn reeds afgebroken. In het gebied staan nog zes andere windmolens, deze worden op termijn ook weggehaald. De planning is om dit uiterlijk achttien maanden na ingebruikname van de eerste windmolens van Windpark Nij Hiddum-Houw te doen.

Participatie

De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat omwonenden ook meedelen in de opbrengst van het windpark. Zo krijgen omwonenden voorrang om te investeren in het windpark en komt er een gebiedsfonds. Meer informatie.